Gymbagen

På resande fot

Kategori: Recept/mat

Idag befinner jag mig på resande fot! På ett sånt sätt att det inte fungerar att ha med sig egen mat, vilket jag gärna har om möjligheten finns. Istället ser jag det som en sport i sig (i brist på annan träning?) att finna hälsosamma matalternativ. Först ut var dagens första mellanmål. Flygplatser är kanske inte de mest hälsosamma ställena - men ingenting ä omöjligt och vill man så kan man. Istället för att ta en fika på något av de många flygplatscafe´erna eller slita med sig en macka i förbifarten i någon av kioskerna fick den här följa med mig idag:
Släng sockerbomben i locket i papperskorgen och tada - ett helt ok mellanmål, när det inte kan bli perfekt.
Tur som jag har hade mitt resesällskap en påse mandlar i väskan. Dagens första matutmaning avklarad!

Pump

Kategori: Träning

Idag pumpades det armar på gymmet. Mycket superset och mycket pump. På både gott och ont. Jag gillar ju känslan av stenhårda armar, men samtidigt är det sjukt svårt att fortsätta lyfta. Hatkärlek!

- Hammercurls
- Bicepscurls med stång i cc
- Bicepscurls med stång på lutande bänk (magen mot bänken)
- Bicepscurls med hantlar (varje set avslutas med lättare hantlar)

- Press från pannan med stång
- Dips
- Hantelpress bakom huvudet
- Smal bänkpress

Veckans rygg

Kategori: Formbilder

Veckans ryggpass avklarat - och trots det något negativa ordvalet var det absolut ingen negativt i det passet, snarare tvärtom! Klarade till exempel 5+5+4+4 chins, assisterad av ett gummiband. Jag har, som tidigare nämn, slarvat med chinsen och tänkt att jag inte kan. Men utan att öva är det väldigt svårt att göra framsteg. Så, nu har jag bestämt mig för att nöta, nöta, nöta tills jag klarar fem helt på egen hand.
 
Andra övningar:
- Rodd med v-handtag
- Latsdrag med brett grepp
- Ryggresningar i ställning
- Rodd med rep, trissan längst ner
- Enarmslatsdrag i CC
- Marklyft med stång/kettlebell
 
Försöker i varje pass att jobba både bredd och djup och jag tycker, precis som med kroppen i övrigt att det har gått framåt en hel del de senaste veckorna.
 
Ryggstatus:

Kakdeg

Kategori: Recept/mat

För en tid sedan åt jag något jag inte ätit på länge - Ben&Jerry's! För länge, länge sen kunde jag äta det rätt ofta, men nu var det inte ens särskilt gott. Har inte ätit glass sedan ett fåtal gånger i somras och då köpte vi från ett ställe som gör egen glass. Ja, sån är jag. Visst händer det att jag "fuskar" ibland (fast jag vill helst inte kalla det fusk...), men om och när jag gör det ska det vara värt det. Jag väljer en nybakad kanelbulle från bageriet som bakar med surdeg framför "butiks(tillsats)bakade" från matvaruaffären osv.
För att återgå till B&J's. Min favorit var (är?) Cookie Dough och jag blev helt lycklig när jag hittade ett recept hos Tasty Health på just detta - fast i en betydligt mer hälsosam tappning;)

Här kommer recept till 2 portioner:
125 g avrunna kikärtor
1 rågad skopa (ca 30g) Whey complete vanilj
1 dl (ca 35g) havregryn
3 msk stevia strö
2 krm vaniljpulver
2 msk mandelsmör
2-3 msk valfri mjölk
Valfritt: lite hackad sockerfri cholkad eller kakaonibs

Häll alla ingredienser, utom chokladen/kakaonibsen, i en bunke och mixa ihop dem en stavmixer. Häll upp i skålar och toppa med chokladen/kakaonibsen. Servera med äppelklyftor, eller utan.

Testa! Ni kommer inte bli besvikna:)

Toppform

Kategori: Formbilder

Jag tror jag har nått den, toppformen! Min bästa form hittills. Inte någon annans bästa - MIN toppform. Jag har varit i bra form förut också, innan graviditeten. men nu tror jag till och med att jag toppar den. Det finns fortfarande skavanker, saker att jobba på - men tur är väl det! Tänk vad trist det vore om man blev "färdig". Vad skulle man göra då? Planen nu är redan given: att toppa toppformen. Bättre kan jag! Jag fortsätter följa planen och har sakta höjt både kalori- och kolhydratsintaget. Inte för mycket på en gång, jag har inte bråttom och  jag vill inte lägga på mig en massa onödigt fett.
Dagsformen:

Formcheck

Kategori: Formbilder

Jag vet inte om det hänt så mycket än, men förändring tar tid och små framsteg är också framsteg. Jag äter mer och försöker hålla mig till bra mat. Det är ju inte bara en viktuppgång jag är ute efter, helst ska bara muskelmassan öka. Fokus!

Godaste PWO'n?

Kategori: Recept/mat

Ny PWO: Naturelal, ekologiska osaltade riskakor med ekologiskt jordnötssmör! Som godis!

Back on track!

Kategori: Träning

Tillbaka på gymmet efter över en veckas sjukfrånvaro. Vilken lycka! Smyger igång i helgen och försöker köra igenom hela kroppen på två pass. Ben, armar och lite mage idag lämnar rygg, axlar och bröst tills imorrn. Nästa vecka räknar jag med att kunna köra som vanligt igen!

Aldrig mera fet!

Kategori: Övrigt

Ikväll gör jag ett undantag i höstens utmaning att inte följa några TV-serier. Tittar på TV gör jag, men köper DVD-boxar som jag själv kan bestämma när jag ska se.

Jag kan bara inte missa TV3’s ”Aldrig mera fet”, jag fullkomligen älskar sådana program! Missade inte ett avsnitt av det svenska Biggest Loser och såg även en hel amerikansk säsong av samma program.  Så, ikväll klockan 20 bänkar jag mig framför TV’n.

Först ska jag bränna fett, sen ska jag bygga muskler – eller?

Kategori: Mätningar

Allt som oftast hör jag folk säga att de ska börja träna styrketräning, men innan de bygger muskler ska de först bara bränna fett genom konditionsträning.

Givetvis bränner konditionsträning fett, MEN det bränner också muskler, och muskler behöver man – för att bränna fett… Konditionsträning tenderar också att sluta förbränna när träningen upphör till skillnad mot styrketräning som faktiskt fortsätter förbränna flera timmar även efter avslutat pass. Och den här efterförbränningen kanske kan tyckas inte gör så mycket efter just det enskilda passet, några kalorier hit eller dit är ju lätt att rycka på axlarna åt, men lägg ihop de extra förbrända kalorierna efter varje träningspass under ett år så får du se!

Dessutom, om du behåller – eller rent av ökar - din muskelmassa, minskar du dessutom den sänkning av din basala energiförbrukning (det kroppen förbränner i vila för att dina organ ska fungera o.s.v.) som sker automatiskt när du går ner i vikt(väger du mindre går det åt mindre energi för att ”driva runt” kroppen en dag) och kan på så sätt ”lura” förbränningen att fortgå.

Varje kilo muskler ökar förbränningen med 10-20 kcal/dygn, så om du ska gå ner i vikt tänk för allt i världen inte att du ska tappa fettet först!

Själv har jag på 10 månader, med hjälp av i första hand styrketräning, i andra hand promenader med barnvagnen, gått ner 16,5 kg. Och av dessa kilon är så gott som alla fett. Detta vet jag genom att jämföra två kalipermätningar – den första gjord i januari 2010 efter att jag gått ner i vikt första gången efter att jag börjat träna, den andra gjord i juni i år, efter att gått ned alla graviditetskilon.

 

Och nej, styrketräning kommer inte göra dig ”biffig” – men det är en annan historia…

 

Still ill och ursäkter/undanflykter

Kategori: Träning

Fortfarande sjuk! Tre dagar med feber, vilken tack och lov äntligen är borta, och sex dagar med halsont. Det sistnämnda känns inte så mycket längre, men det har gjort, aj aj aj! Längtar mig halvt fördärvad efter mitt gym, men inte riktigt än... Förr trodde jag att en veckas frånvaro från gymmet skulle få mig att lägga på mig minst 5 kg och tappa alla muskler. Idag vet jag lite bättre.
 
Och så var det här med ursäkter då. Som jag skrev i tidigare inlägg ska man absolut inte träna när man är sjuk, alltså på riktigt sjuk. Har du feber eller ont i halsen - stanna hemma, eller ta en långsam promenad. Men - använd inte din sjukdom som en ursäkt att inte träna. Har du bara en rinnande näsa kvar efter en förkylning, eller kanske till och med utan förkylning (inte helt ovanligt så här års!) kan du mycket väl gå till gymmet. Du behöver kanske inte köra ditt allra hårdaste, men gå dit och kör ett lättare pass då! Är du trött? Gå till gymmet! Jag lovar, du kommer känna dig så mycket piggare efteråt.Har du inte tid? Välj bort något av kvällens alla tv-program och lägg den tiden på ett träningspass istället. Men för allt i världen - sluta hitta på ursäkter till varför du INTE ska träna!
 

Thailändska kycklingköttbullar

Kategori: Recept/mat

Idag blev det thaistekta kycklingköttbullar till middag. Vilken tur för mig att jag har ett barn som gillar när det smakar :) Har gjort dessa en gång tidigare för länge sen - och nu frågar jag mig bara varför jag inte gjort dem igen förrän nu? Så goda!
 
För fyra personer
400 g kycklingfärs
3 st salladslökar
1 st röd chili
1 msk ingefära, färsk finriven (fast jag tog torkad på burk...)
1 msk lime, pressad
2 msk ostronsås
1 msk fisksås
3 msk sesamfrö (kan uteslutas - det gjorde i alla fall jag av någon anledning)
2 msk rapsolja (kan också uteslutas - jag hade inte i någon)
 
Ansa och skiva löken. Kärna ur och finhacka chilin.
Lägg färsen i en bunke. Tillsätt lök, chili, ingefära, limesaft, ostronsås och fisksås - blanda och tillsätt under tiden sesamfröna.
Forma den lösa (damn right!) färsen till bullar (vilket är helt omöjligt eftersom den är på gränsen till oformbar - blir mer små... högar).
Hetta upp oljan i en panna.
Bryn bullarna runt om i cirka tre minuter och efterstek i cirka fem minuter.
 
Servera med sweet chilisås och sallad! Och kanske fullkornsnudlar?
 
Ingen är gladare än jag att det finns ett par kvar till lunchen imorgon!